Koteček - psí byteček

20.01.2014 18:09

Kotec nebo domácí klec

Kdo pracuje z domova nebo si to nějak jinak zařídil, že je se psem celý den doma, ten má vystaráno. Ale my ostatní musíme psa na více či méně hodin denně opustit a jít vydělávat na granule a veterinu. A to pes pak musí být doma sám.  A to se mu nechce. Vy přece jdete určitě běhat za tenisákem do parku a očurávat rohy, nebo si užívat jinou zábavu, a psa necháváte naprosto nespravedlivě doma. Ústní domluva se většinou míjí účinkem, je třeba jednat.

A neplatí to jen tehdy, když jdeme do práce, leckdy je psa potřeba na chvíli prostě jen někam uklidit. Přijela sestřenice, co se bojí i krysaříka. Přijela kamarádka s malým nevychovaným paňárem, který cpe psům do uší pastelky. Dělníci přišli kopat bazén a nechtějí mít psa připraveného pod krumpáčem. Máme oslavu a hrozí, že nametení kamarádi psa přišlápnou. Opravujeme vrátka a nechceme, aby pes vzal v nestřežené chvíli čáru. Kotec slouží i jako bezpečné místo pro psa v případě nenadálé situace v jeho rajonu. Ale pozor, pes by nikdy neměl být zavírán do kotce za trest, to se pak veškerá naše snaha o vytvoření bezpečného a příjemného místečka míjí účinkem!!!

V prvé řadě je nutné již od prvního dne psa zvykat, že má nějaké své místo, kam se má uklidit, když mu řeknete, nebo kam ho uklidíte, když to sám neumí. A že na tom místě má zůstat, a to prosím dokonce bez řevu a devastování okolí. Je to pro psa složitá věc, ale můžeme mu jí usnadnit a zpříjemnit.

Já sama mám kojota v kotci na zahradě, a byla tam již od prvního dne zvykána, aspoň na hodinku denně. Nelitujte psa, že ho chudáka vyhazujete ven z domu, ale berte to tak, že mu prokazujete službu, a sobě taky.

Už bylo zmíněno, že kotec musí být bytelný, dobře vymyšlený, „vlčákuvzdorný“. Nejlépe připravený ještě před příchodem zubaté pohromy domů. Máme-li takový kotec, je snadné začít se zvykáním. Připomínám, že obzvlášť zde je nutná důslednost.

  • Unavte psa. Dávejte ho do kotce unaveného, zralého na spaní.
  • Pokud si pes lehne k odpočinku jinde, než na svém pelechu nebo v kotci, přeneste ho tam, i spícího.
  • Udělejte z kotce místo, kde se odpočívá, a zároveň místo, kde se žere -  to znamená místo nadvakrát příjemné.
  • Nekrmte psa jinde než v kotci, tedy vyjma pamlsků.
  • Hlasitě oznamte, že nesete žrádlo, poskakujte s ním, udělejte z krmení obzvlášť veselou a atraktivní záležitost. Lákejte psa, aby za vámi šel do kotce, nebo ho pošlete napřed, pokud to už zná.
  • Dejte psovi v kotci žrádlo, zavřete ho tam a v klídku odejděte. Neotáčejte se, co tam ten chudinka dělá, jestli mu není smutno... Není. Pokud byl pes správně hladový, má hlavu v misce a vy jste mu putna.
  • Smutnit může začít, až když bude miska vymetená. A nejspíš bude smutnit nahlas a vytrvale. Proto je důležité, aby pes šel do kotce unavený a co nejdříve rezignoval a zvadnul v boudě.
  • Jestliže uděláte tu zásadní chybu a půjdete malého řvouna utěšovat, je to v pytli na dobro. Pes si pro vás zařval, dokonce vám vynadal, kde se couráte, a když konečně dorazíte, začnete ho utěšovat a tím se mu vlastně omlouvat, co že jste mu to hrozného provedli. Ne, špatně. Nesmíte vyhovět psí žádosti o vypuštění – vzpomeňte si, kdo je tu alfa a kdo poslouchá. Vypustíte psa až tehdy, kdy vy budete chtít nebo moci, a to tehdy, kdy bude zticha a v klidu. Tím ho odměníte za poslušnost.
  • Obrňte se trpělivostí, ty malé potvory umí být vytrvalé.
  • Pokud to jde, sledujte psa z okna tak, aby vás neviděl. Může se stát, že pes bude řvát oprávněně, třeba když se mu podaří přiskřípnout si tlapu mezi mříže nebo něco podobného. Pak je nutné psa jít vyprostit, ale v žádném případě ho nelitovat a nepouštět ven. Blbnul jsi tu, tvoje vina, nikam se nejde, jen tu buď.
  • Můžete dát psovi do kotce hračky nebo žvýkačky – sušené šlachy, vepřovou nožku, papírovou rouru od tapety uvnitř namázlou paštikou, krabici od vajec s několika pamlsky, chuchvalec novin s pamlsky zabalenými uvnitř, kong s mazacím sýrem…ale nic, co by psovi uškodilo, kdyby to nepředvídaně rozebral nebo sežral. To byste tam museli jít, napravit to nebo mu to sebrat, a zvykání by bylo narušeno.
  • Udělejte psovi v koutku kotce toaletku. Vysypte jeden roh kotce pilinami, nebo tam dejte jeho počurané noviny či plínku, aby měl kam zajít v případě nouze. Leckdy pes začne zbytečně vyvádět jen proto, že chce čurat a neví kam.
  • Máte-li tu možnost, zavřete štěně do kotce se starším zkušeným psem, který mladému nápodobou ukáže, co se od něj v kotci čeká.

V podstatě to samé platí, když je pes v bytě a ne v kotci. Bezpečné místo bez možnosti úrazu, jídlo, zábava, toaletka.