Pamlsky

20.01.2014 18:08

Pamlsky

Stejně jako lidi, i psi jsou mlsní a mají chlupaté jazýčky. Většina psů pro to správné žrádlo udělá cokoliv. Toho se využívá při výcviku a výchově, a opět – nejen u psů.

  • Pamlsek musí být vždy po ruce. Osvědčily se pamlskovníky na šňůrku nebo karabinu, připevněné u pasu. Dají se snadno vyprat, mají je na netu nebo v krámu a nestojí moc. Přeci jen – nasypte si syrové kuřecí krky nebo mastnou makrelu jen tak do kapsy…
  • Pamlsek musí lákat. Granule je sice fajn, ale to žeru třikrát denně, to není nic extra.
  • Pamlskem chcete psa odměnit, ne zasytit.  Používejte pamlsky nakrájené na malinké kousky, asi jako nehet malíčku.
  • Používejte pamlsky, které psa lákají. Uzené kuře, makrela, smradlavý sýr, uleželé kuřecí krčky nakrájené na kolečka, buřtík. Nemusí toho být moc, ale musí to být extra ňamka. Nařeďte si ňamku nějakou extra ňamkou - míchejte třeba piškoty se zasmrádlou rybou nebo kupované šmakosky se špekáčkem.
  • Dejte si tu práci a vypozorujte, co psovi chutná. To používejte. Po dvou dnech s výcvikem třikrát denně už pes bude nejspíš buřtů a sýra přežraný – překvapte ho něčím nečekaným. Háta třetí den na výcvikovém táboře šlapala poslušnost na mrkev a stopovala papriku.
  • I zde se dá stupňovat: za super cvik makrela, za obyčejný nebo odbytý, ale přesto provedený cvik jen piškot.
  • Využijte syndromu šustivého pytlíku. Dejte si pamlsky do igelitového sáčku a pořádně s ním zašustěte, když psa chcete přivolat. Pytlíky táhnou, opravduJ
  • Nenechte psa, aby sbíral pamlsky, které vám upadnou na zem. Nebuďte líní, zabraňte psovi v sebrání pamlsku a ohněte se pro něj. Za prvé tím naučíte psa, že věci ze země se nežerou, což je fajn, a za druhé si usnadníte výcvik na cvičáku. Představte si, že jdete v řadě, za vámi další psovodi se psy. Chcete psa za pochodu odměnit, ale upadne vám to. Co udělá pes? Zastaví se a bude to hledat. Co udělá psovod za vámi? Šlápne vám na nohu a vynadá, co se tam plácáte. A co udělá pes za vámi? Třeba nic, ale třeba taky bude nabroušený a rafne vašeho psa do vystrčeného zadku. A je tu rvačka, konflikt, soustředění v háji…. Nehledě na to, že vytroušené pamlsky pak hledají ostatní psi, místo aby se soustředili na výcvik.
  • Pamlsek může vonět přímo nebesky, ale nebude nikdy atraktiuvní pro psa, který je přežraný a který má žrádlo stále na dosah.  Nekrmte psa stylem „ad libidum“, tedy podle jeho chuti. Žrádlo, aby bylo lákavé, musí být vzácné a nepřístupné. Žádný pes se pro žrádlo od vás nepřetrhne, když za rohem má ještě půl misky od snídaně. Co pes nesežere během 10-15 minut
  • , to prostě nechce a to mu seberte. Další jídlo je večeře. Klidně psovi před plánovaným výcvikem trochu uberte z jedné krmné dávky, ať má větší chuť.
  • Počítejte s tím, že budete trošku smrdět J. Čím víc smrdíte, tím jste pro psa lákavější.