Pochvala

20.01.2014 18:07

Pochvala

Pochvala je základním stavebním kamenem výchovy a výcviku. A nejen u psů. Pochvala motivuje k dalšímu výkonu, objasňuje situaci, upevňuje vztahy. Bez pochvaly to nejde.

  • Chvalte vždy, když pes udělá něco dobře.
  • Chvalte, i když to pes neudělá dobře, ale aspoň se snažil.
  • Lepší jednou pochválit zbytečně, než nepochválit když je to potřeba.
  • Naučte se stupňovat pochvalu. Za dokonalý cvik chvalte úplně strašně moc, za poloviční cvik méně.
  • Chvalte tak, aby pes poznal, že to byla pochvala, a ne vaše škytnutí nebo známka poruchy trávení. Chvalte nahlas, zvesela, hopsejte u toho, plácejte psa po hlavě nebo zadku, smějte se jako blázen – děláte to pro svého psa, ne pro okolí.
  • Pes nerozumí verbální řeči. „Hodný pes“ není pochvala, pokud to nedořeknete i neverbálně.

Používejte nejlépe kombinaci jásavého chválení a pamlsků. Z počátku chvalte za každý cvik zvlášť, postupem času můžete chválit po dvou a více cvicích. Pamatujte na to, že pochvala cvik ukončuje. Dám povel, pes sedne, já pochválím, cvik je u konce.

Pochvalou může být i hozený míček, pešek atd., záleží na tom, co vašeho psa motivuje. Zažila jsem kdysi, že na cvičáku odměňoval psovod pas tím, že si ho s hopsáním a chválením odvedl k plotu a tam mu na chvilku vypustil na hraní živého ochočeného potkana. Nepřišlo mi to úplně standardní, ale pes i potkan si spolu hráli, potkan lezl psovi až do tlamy a vypadali spokojeně. Když se šlo zas cvicit, dal sipsovod potkana do kapucy od mikiny a šlo se. Vyplatí se být kreativní a vymýšlet i ptákoviny, jen když to poslouží.

Kupte psovi více hraček, ale dejte mu jen jednu nebo dvě, zbytek schovejte. Až ho ty dvě omrzí, dejte mu jiné ze skříně a ty předchozí mu schovejte. Ušetříte, nemusíte kupovat pořád nové hračky a máte v zásobě vždy něco „nového“, co psa v případě potřeby zaujme.

Ale samozřejmě vybírejte takové hračky, které jsou přiměřené velikosti psa a se kterými si neublíží. Divili byste se, jak snadno se hladký míček té správné velikosti zašprajcne v krku, a jak složitě se dostává ven, leckdy i skalpelem. Leckterý veterinář by vám povyprávěl, co všechno už ze psích bříšek vyndal na sále. Nepodceňujte psa. Že tu gumovou housenku nepřekousnete vy, neznamená, že jí po několikahodinovém úsilí po kouskách nepozře váš pes. Všechny nožky, růžky, ocásky, vyčnívající části hraček jsou jako dělané k ukousnutí. A když už jsem to s takovým úsilím ukousl, přece to tu nenechám ležet, že?